Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο


Σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση της Eurostat

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο στο 2,7% από 2,6% τον Αύγουστο, σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, από την ανακοίνωση της Eurostat προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδήγησε στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ύφεση.


Η μέση πρόβλεψη 40 οικονομολόγων, που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg, ήταν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 2,4%. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 9,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο μετά την αύξησή τους κατά 8,9% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (πλην των ενεργειακών) αυξήθηκαν κατά 0,8% και των υπηρεσιών κατά 2%, αντίστοιχα.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πιο επίμονος του αναμενόμενου, λόγω των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών, της έμμεσης φορολογίας και --τουλάχιστον έως τώρα-- της περιορισμένης αντίδρασης των τιμών του πυρήνα του στη διεύρυνση του παραγωγικού κενού», δήλωσε οικονομολόγος της εταιρίας UniCredit Global Research στο Μιλάνο.

Site ΙΕΚ ΞΥΝΗ: http://www.iek-xini.edu.gr
Official fan page: http://www.facebook.com/iekxini

Πηγή: www.newsbeast.gr