Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Στο ναδίρ η παραγωγικότητα των ευρωπαϊκων εταιρειών


Τι αποκαλύπτει η έρευνα της PwC-

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε χρόνων βρίσκεται η παραγωγικότητα στις ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της PwC για τις κύριες τάσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού για το 2012.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα επίπεδα παραγωγικότητας παρουσίασαν ραγδαία πτώση μέσα στο 2011, μετά από μία περίοδο σχετικής σταθερότητας μεταξύ 2006 και 2010.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο λόγος αυτής της πτώσης είναι η αύξηση του μέσου κόστους μισθοδοσίας, το οποίο έχει εκτιναχθεί σε περίπου 55.000 δολάρια το 2011, σημειώνοντας αύξηση 19% σε σχέση με το 2009. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο γεγονός ότι πολλές εταιρείες, εν όψει


 της οικονομικής κρίσης, μείωσαν ή και πάγωσαν τις προσλήψεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η αναλογία των έμπειρων και άρα υψηλόμισθων στελεχών σε σχέση με τους νεότερους και λιγότερο έμπειρους εργαζόμενους που έχουν χαμηλότερους μισθούς.

«Η ανάλυση της μελέτης αποκαλύπτει ότι το ποσοστό των εργαζομένων που παραμένουν σε μια εταιρεία με λιγότερο από δύο χρόνια προϋπηρεσία έχει μειωθεί κατακόρυφα, φθάνοντας το 22%. Πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν επιλέξει τους έμπειρους εργαζόμενους έναντι των νέων για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση. Ωστόσο, μειώνοντας τις προσλήψεις νεότερων εργαζομένων, αυξάνεται το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού αναλογικά με την απόδοση που κερδίζουν», παρατηρεί ο Richard Phelps, επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού στην PwC.

Η PwC υποστηρίζει ότι πολλές εταιρείες πρέπει να επιστρέψουν στα «βασικά» και να βελτιώσουν τις διαδικασίες διαχείρισης της απόδοσης, με στόχο να διασφαλίσουν ότι η δουλειά όλων των εργαζομένων προσδίδει αξία στην εταιρεία, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Για πολλές επιχειρήσεις αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή μιας πιο αποτελεσματικής διαχείρισης της απόδοσης των εργαζομένων, η οποία διαφοροποιεί με σαφήνεια τους περισσότερο αποδοτικούς από τους λιγότερο αποδοτικούς εργαζομένους και τους ανταμείβει ανάλογα. Και αυτό, σύμφωνα με την PwC, είναι το κρίσιμο σημείο όπου η καλύτερη αξιοποίηση όλων των στοιχείων (ποσοτικών και ποιοτικών) για το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι εταιρείες οφείλουν να κατανοήσουν τι θέλουν οι εργαζόμενοί τους, τι τελικά είναι σημαντικό για αυτούς και τι τους παρακινεί για να εργασθούν αποτελεσματικότερα, επισημαίνεται στη μελέτη.

Το πιο σημαντικό αλλά και ανησυχητικό θέμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην αφοσίωση και δέσμευση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών που κατάφεραν να γλιτώσουν από τη διαδικασία των απολύσεων και της μείωσης του κόστους, φαίνεται ότι αν και παραμένουν στην εταιρεία δεν νιώθουν παρακίνηση ή δέσμευση. Η νεότερη γενιά νιώθει επίσης απογοήτευση καθώς βλέπει ότι δεν υπάρχουν νέες ευκαιρίες και η καριέρα τους «μπλοκάρεται» από τους εργαζομένους που ακόμη δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αλλά και δεν τολμούν να κάνουν μια αλλαγή στην εργασία τους.

Η μελέτη της PwC βασίστηκε σε στοιχεία που έδωσαν 2.400 οργανισμοί και επιχειρήσεις σε περισσότερες από 50 χώρες.


Site ΙΕΚ ΞΥΝΗ: http://www.iek-xini.edu.gr
Official fan page: http://www.facebook.com/iekxini 


http://www.hbnews.gr
ιεκ, δημοσια ιεκ, ιεκ δημοσια, iekxini, iek xini, iek-xini, ιεκ θεσσαλονικης, ιδιωτικα ιεκ, δημοσιο ιεκ, iel, iek peiraia, σχολες κομμωτικης, ιεκ αθηνας, ιδιωτικα ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ ξυνη, ιεκ θεσσαλονικης, δημοσια ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ οαεδ, ιεκ πατρας, ιεκ ειδικοντητες, σπουδες, spoudes, ιεκ κομμωτικης, ιεκ πληροφορικης, ιεκ φυσικοθεραπειας, ιεκ μηχανολογιας, ιεκ λογιστικης, ιεκ μαγειρικης, ιεκ σεφ, iek sef">